top of page
16816771-1030x687.jpg

'DE APPELBERGEN'

 

Appelbergen (SBB gebruikt de spelling Appèlbergen, de huidige uitspraak volgend) is de naam van een voormalig militair oefenterrein en tegenwoordig een bos met heide- en veenrestanten ten oosten van Glimmen, in de provincie Groningen.

Groningers spreken de naam uit met de klemtoon op de eerste e, dus als het woord appel, in de juridische / militaire betekenis. Van oorsprong werd de naam uitgesproken met klemtoon op de a, dus als het woord appel (= vrucht), waarbij appel verwijst naar dennenappels. De verschuiving van klank is het gevolg daarvan dat het bos jarenlang als oefenterrein werd gebruikt. De als grap bedoelde uitspraak is ondertussen ingeburgerd, zodat veel Groningers degenen die de naam “fout” uitspreken corrigeren.

In het bos is een uitspanning, vlak bij de plas die midden in het bos is gelegen. Dit is het restant van een groter rond meer (mogelijk een pingoruïne) dat tegenwoordig een vrijwel niet te betreden moeras is. In het verleden was er ook een openluchtzwembad, waarvan nog een paar restanten zichtbaar zijn.

Het Pieterpad loopt door Appelbergen. Het dichtstbijzijnde Nivon Natuurvriendenhuis “De Hondsrug” bevindt zich op enkele km afstand te Noordlaren tegen het Noordlaarderbos.

 

Bron: Wikipedia

bottom of page