top of page
IMG_1232-small.jpg

'DE HOORNSEPLAS'

 

De Hoornseplas (ook: Hoornse Plas) is een recreatieplas ten zuiden van de stad Groningen in de gemeentes Haren en Tynaarlo.

Het is gegraven tussen 1971 en 1973. De plas ligt even buiten de stad Groningen en is eigenlijk een noordelijke uitloper van het Paterswoldsemeer. De Hoornse Plas omvat een speel- en spartelvijver, zandstranden en speel- en ligweiden. Tot de zomer van 2006 stond aan de noordelijke oever van de plas een ‘palendorp’.

Evenals het Paterswoldsemeer, het Hoornsemeer, en de omliggende recreatie- en natuurgebieden valt de Hoornse Plas onder het Meerschap Paterswolde.

In 2012 en 2013 werd het gebied rond de Hoornseplas grondig aangepakt. Zo werd het terrein voor vrije recreatie opgefrist, met onder andere nieuwe strandjes en een kiosk. Sinds de zomer van 2013 is de Nijdam, genoemd naar wielrenner Henk Nijdam die uit Eelderwolde afkomstig was, niet alleen toegankelijk voor wandelaars, maar ook voor fietsers. Naast de oorspronkelijke Nijdam werd nog een tweede dam gebouwd, speciaal voor fietsers. Hiermee werd onder andere een snellere verbindingsroute gecreëerd voor het fietsverkeer tussen Groningen en Paterswolde.

 

Bron: Wikipedia

bottom of page