top of page
5674140701142604.jpg
IMG_4853-300x225.jpg

'HET NOORDERPLANTSOEN' 

Het Noorderplantsoen is een park in de wijk Centrum van de Nederlandse stad Groningen, omsloten door de Oranjewijk, Noorderplantsoenbuurt en Hortusbuurt. Het park ligt op de plaats waar in de 17e eeuw de verdedigingswallen van de stad werden gebouwd en is geopend in 1880. De grachten zijn vervangen door vijvers en op de plaats waar de wallen stonden, ligt nu een park in Engelse stijl met hoogteverschillen. Het Noorderplantsoen is in 1971 in zijn geheel aangewezen als rijksmonument.

Kenmerkend voor het Noorderplantsoen is de vorm: het park is erg lang maar ook erg smal. Tot halverwege de jaren 90 werd het Noorderplantsoen doorsneden door een drukke weg, maar bij een referendum in 1994 werd – met een nipte meerderheid – besloten deze weg af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. In het Noorderplantsoen staan kunstwerken van onder anderen Jan van Baren, Gjalt Blaauw, Bas Lugthart, Thees Meesters en Wladimir de Vries.

Jaarlijks vindt in het Noorderplantsoen een aantal evenementen plaats, waarvan Noorderzon wellicht het bekendst is. Dit is een theater- en dansevenement dat eind augustus gehouden wordt. Veel dans-, theater- en muziekgroepen uit binnen- en buitenland laten gedurende dit 11 dagen durende festival veelal verrassende uitvoeringen zien. Een ander bekend evenement in het Noorderplantsoen is de plantsoenloop waar jaarlijks zo’n 2500-3000 mensen aan mee doen. De loop door het plantsoen wordt jaarlijks op de eerste zaterdag van november gehouden.

 

Bron: Wikipedia

bottom of page